Home   Verhaaltjes   Kinderen die nadenken   Opa Oethmaan en zijn kleinzoon

Opa Oethmaan en zijn kleinzoon

“Opa,” zei hij, “Ik wil u iets vragen.”

“Wat dan, Idries?” vroeg Opa Oethmaan.

“Opa, in de bus vertelde een vrouw aan haar vriendin hoe belangrijk geduld is, en dat oprecht geduld net zo zou moeten zijn zoals het in de Koran is beschreven. Kunt u me vertellen wat dat betekent, opa?”

Opa Oethmaan knikte: “De meeste mensen weten niet wat echt geduld is, of hoe een geduldig iemand zich zou moeten gedragen. Sommige mensen denken dat geduld alleen maar betekent dat ze de moeilijkheden en teleurstellingen in hun leven moeten weerstaan en verdragen. Maar Allah leert ons in de Koran dat echt geduld heel erg verschilt van alleen maar iets verdragen.”

Idries vroeg nog iets: “Dus opa, wat is de bron van dit geduld in de Koran?”

“Weet je, Idries,” antwoordde zijn opa, “de manier om Allah’s gunst, liefde en welbehagen te verdienen, is door Zijn wetten en geboden in de Koran volledig te gehoorzamen. Allah wil dat Zijn dienaren de moraal van de Koran volledig uitoefenen tot het einde van hun leven. En het geheim waardoor ze in staat zijn om Zijn gebod te gehoorzamen, wat er ook gebeurt, ligt in het volmaakte geduld dat komt vanuit het geloof. Een persoon die de echte betekenis van geduld leert, kan zich gedragen op die manier die Allah van hem wenst en zal regelmatig zijn gebeden verrichten. Een gelovig mens weet dat Allah’s kennis en wijsheid overal zijn en dat er niets gebeurt zonder Zijn toestemming. En achter elke gebeurtenis zit een reden en oneindig veel goede dingen die Hij heeft geschapen.”

“In dat geval zou iemand niet verontrust moeten zijn door de dingen die hem overkomen, maar altijd geduld moeten hebben,” zei Idries.

Opa Oethmaan glimlachte: “Helemaal waar, Idries. Allah is de vriend, beschermer en helper van de gelovigen. Dus zelfs al lijkt het op het eerste gezicht niet altijd zo, alles wat ons overkomt is voor onze eigen bestwil. Daarom betekent geduldig zijn voor een gelovige, niet dat men gedwongen wordt een morele opdracht op te volgen. In tegendeel, het is een daad van aanbidding die hij met vreugde en oprecht plezier uitvoert. Gelovigen weten dat wat hen ook overkomt, geschapen is door Allah en dat er zeker iets goeds uit voort zal komen. Omdat weten dat Allah het beste met hen voor heeft, zullen ze iedere gebeurtenis met enorm plezier en innerlijke tevredenheid tegemoet zien. In de Koran zegt Allah: ‘Degenen die geduld hebben en op hun Heer vertrouwen.’ (Soerah al- ‘ankaboet 29:59)

“In dat geval zal het geduld van een gelovige nooit opraken!” riep Idries opgewonden. “Nu begrijp ik wat de mevrouw in de bus bedoelde.”

Opa Oethmaan antwoordde: “Ja, mijn jongen. Mensen zijn geduldig omdat dat een opdracht van Allah is en daarom zullen ze nooit in een situatie komen waarin ze hun geduld verliezen. Gedurende hun hele leven zullen ze deze daad van aanbidding met plezier en gretigheid uitvoeren.”

“Bedankt opa,” zei Idries. “Nu begrijp ik dat geduld heel belangrijk is, en als Allah het wil, zal het geduld van de mensen nooit eindigen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*